AKTUELNO

Da je moguće zaraziti se više puta, dokazuje i ovaj primer.

Naime, kako prenosi "Sputnjik", stanovnik Ternopoljske oblasti u Ukrajini treći put je oboleo od virusa korona, što je saopštio načelnik Odeljenja za zdravstvo lokalne administracije.

- Postoji pacijent, već ́treći put je oboleo od virusa korona. Moramo da shvatimo da čak i oni koji su preležali virus nisu bezbedni i ne znači da neće biti ponovnog obolevanja - rekao je taj zvaničnik.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Podsetimo, prvi slučaj reinfekcije virusom korona prijavljen je zimus kod žene iz Južne Koreje, a potom je ova zemlja prijavila i druge, ukupno 227 slučajeva reinfekcije. Nedavno je i Rumunija objavila da ima 393 "povratnika".

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, rekao je nedavno da i u Srbiji imamo pojedinačne slučajeve sa ponovnim zaražavanjem.

- Posle određenog perioda gubi se imunitet i tako dolazi do ponovnog oboljevanja - rekao je dr Stevanović.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

I imunolog Srđa Janković govorio je nedavno o ovoj temi.

- Znamo za to još iz prvog meseca epidemije u Kini, bio je takav slučaj. Jeste moguće, ali pitanje je koliko je učestalo. Kod osobe koja preleži korona virus, to ostavlja određeni stepen zaštite, ali ne znamo u kojoj meri i koliko dugo će da traje. Teorijski postoji mogućnost, ali čini mi se da je pre reč o izuzecima, nego o pravilu - rekao je dr Janković.

#Goran Stevanović

#Srđa Janković

#koronavirus