AKTUELNO

Sreten Zimonjić iz dragačevskog sela Goračići, berući aroniju na imanju u Loznici, pronašao je nešto neobično za šta pretpostavlja da se radi o gljivi i ostao u šoku.

-Nakon što sam nabrao veću količinu aronije, seo sam da odmorim i dok sam posmatrao jednu staru krušku koja je inače zakonom zaštićena, primetio sam nešto belo nalik lopti. Prišao sam da je podignem i onda sam shvatio da nije u pitanju lopta, već neka gljiva, čini mi se da se radi, možda čak i otrovnoj - ispričao je Zimonjić za Glas zapadne Srbije i naveo da nikada nije video gljivu tolike veličine.

Kaže se da se gljive ne sade i ne seju, nego same niču, međutim meštani Loznice ovakvu vrstu i veličinu još nisu videli.

Foto: GZS

Ovakvu vrstu meštani još uvek nisi videli u svojoj okolini, a biolog Duško Brković otkriva da se radi o jednoj vrsti gljive puhare.

-Tako veliki primerci mogu biti vezani samo za puharu, koja ukoliko su vremenski uslovi odgovarajući može dosta da poraste, čak i da ima obim veći preko metar. Nisu otrovne, ali ne mogu se svrstati ni u jestive vrste. Jestiva je samo dok je bela i mlada, a kasnije kad se samljeu njihov prah se može koristi u medicini - kaže Brković.

Inače, mlade gljive puhare su izrazito bele, dok stariji primerci mogu da poprime žućkastu boju. Postoje i puhare otrovnice, ali one su sunđeraste i vrlo retko se sreću. Proces sazrevanja traje veoma kratko, pa je prava sreća ukoliko je neko pronađe, a Sreten je očigledno jedan od retkih.

#Gljiva

#Loznica

#veličina