AKTUELNO

Kineski FK-3 počeo je da se pominje u medijima pre dve godine, kao sistem koji će biti nabavljen za modernizaciju teritorijalne PVO Srbije.

Vojska Srbije dobiće raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3 kineske proizvodnje, a kako objašnjava Đorđe Aničić, potpukovnik Vojske Srbije u penziji, ovaj raketni sistem je po performansama jako sličan S-300.

- Sistem ima vrlo respektabilan domet, u zavisnosti od izbora rakete, međutim, dosad se nije koristio i neke stvari o njemu još uvek su nepoznanica – kaže Aničić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da ovaj sitem ne zaostaje ni za „Patriotom“, ni za S-300.

- Donekle se sada usložnjava proces obuke jer su naši ljudi navikli na ruska raketna sredstva, a postavlja se pitanje i održavanja, tehničke dokumentacije, kao i pitanje koliki su resursi rada – navodi Aničić i dodaje da, u skladu sa opredeljenjem da smo vojno neutralni, oružje nabavljamo i sa jedne, i sa druge strane.

Stručnjaci kineski PVO sistem ocenjuju kao izvanredan, jer rakete imaju domet od 100 kilometara, 27 po visini.

Vlade Radulović, vojni analitičar, kaže da sistem dosad nije imao borbeno dejstvo i upotrebu u jedinici i da smo prva zemlja koja dobija eksportnu varijantu HQ-22.

- Ono što je meni interesantno kod ovog sistema jeste osmatrački radar H-200 koji ciljeve od dva metra kvadratna otkriva i do 170 kilometara – kaže Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Objašnjava i da FK-3 kombinuje prvo modernizovano rešenje ruskog sistema S-300 i američkog „Patriota“.

- Ovo je vrsta hibrida jer je šasija kineska, radarski sistem je po ugledu na američki, dok su lanseri klasički ruski – navodi Radulović.

#Vlade Radulović

#Đorđe Aničić