AKTUELNO

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su u prethodne tri godine posvetili posebnu pažnju obezbeđenju savremenih uniformi koje odgovoraju specifičnostima zadataka i vojničkim potrebama tako da su sada svi pripadnici Vojske Srbije opremljeni najboljom uniformom prilagođenom potrebama, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Za svakog profesionalnog vojnika obezbeđena su tri kompleta uniforme - dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje par letnjih i par zimskih čizama, navodi se i dodaje da se u razvoju vojnih uniformi i opreme za vojsku posebno vodi računa da se ispune svi taktičko-tehnički zahtevi korisnika odeće i opreme.

Ističe se da su novi modeli uniformi domaće proizvodnje pokazali odlične rezultate u laboratoriji i na terenu i da je stepen zaštite pripadnika Vojske Srbije podignut na najviši nivo - od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i ostalog radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka, kao i da se svaki pripadnik Vojske Srbije u svojoj novoj uniformi oseća dobro, zadovoljno i komforno.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Posebni noviteti su uniforme izviđačkih, diverzantskih i padobranskih jedinica koje imaju bitnu ulogu u izvršenju namenskih zadataka, a u izradi su prvi put učestvovali upravo krajnji korisnici tih uniformi implementiranjem svog iskustva u njenom dizajniranju.

Komplet uniforme sastoji se od 26 delova koji su kompatibilni sa ostalom borbenom opremom i oružjem, navodi se u saopštenju o dodaje da, za razliku od M-10, uniforma obezbeđuje izviđačima, diverzantima i padobrancima bolju zaštitu tela u ekstremnim vremenskim uslovima.

Izrađena je i nova uniforma M-19 za pripadnike Vojne policije, ima 28 delova i može se nositi u neborbenoj i borbenoj varijanti koja se kombinuje s kompletom zaštitne opreme i oružja.

Podseća se da pripadnici Vojne policije uniformu nose u svim zemljišnim i meteo uslovima, a posebno u urbanim sredinama i u uslovima kada se zahteva prepoznatljivost pripadnika te policije.

Za potrebe pilotskog i letačkog sastava nabavljena je najsavremenija letačka oprema - pilotski kombinezoni, čizme, rukavice i aktivni veš.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Komplet opreme za pilote i letače sadrži dva pilotska kombinezona, dva para čizama, par letačkih rukavica i komplet aktivnog veša.

Početkom ove godine, posle izmene Pravilnika i uvođenjem letačke kape u komplete uniforme za pilote i letače, svi piloti i letači zadužili su po dve pilotske kape - letnju i zimsku, koje se nose uz kombinezon.

Domaća industrija proizvela je odevne predmete koji ulaze u sastav kompleta uniforme i koji se mogu kombinovati tako da omogućavaju primenu i korišćenje za sva godišnja doba, piše u saopštenju i precizira da je u prethodne tri godine nabavljeno više od 30.000 kompleta terenske uniforme M-10 i kombinezona, kao i više od 50.000 maskirnih majica i više od 20.000 odevnih predmeta namenjenih za zamenu dotrajalih odevnih predmeta.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

U prethodnom periodu uvedeni su u upotrebu i predmeti iz sastava kompleta terenske uniforme M-10, kao što su maskirna torbica za starešine M-13, kaiš od sintetičke gurtne M-12, maskirni opasač M-12 i terenski ogrtač M-12, a u narednom periodu biće nabavljeni i maskirni kombinezoni M-13 za posade borbenih vozila izrađeni od tkanine otporne na uticaj otvorenog plamena i smanjene zapaljivosti.

Uvođenjem kombinezona, dodaje se, poboljšaće se maskirne i funkcionalne karakteristike u odnosu na jednobojno dvodelno odelo za posade borbenih vozila koje se sada koristi.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Planirano je da u sastav kompleta uniforme bude i vojnički maskirni šator, individualni M-13 namenjen za smeštaj jednog pripadnika Vojske Srbije sa opremom i ličnim naoružanjem, izrađen u maskirnom dezenu od laganih materijala koji omogućavaju brzu montažu, odnosno demontažu, kao i spoljni pokrivači šatora M-70 koji će u odnosu na prethodne pokrivke sivomaslinaste boje biti sa poboljšanim karakteristikama u pogledu maskirnosti, povećane parapropustljivosti, vodonepropusnosti i otpornosti na cepanje.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviti da vode računa o potrebama svojih pripadnika, da ih opremaju najboljom i najkvalitetnijom uniformom kako bi im i ubuduće obezbedili uslove za nesmetanu realizaciju zadataka.

#Ministarstvo odbrane

#Vojska Srbije