AKTUELNO

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je danas na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da ponovo proglasi epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na celoj državnoj teritoriji, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Od sutra se uvodi više novih privremenih mera čiji je cilj dalje sprečavanje širenja novog koronavirusa, dok se istovremeno ublažavaju mere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik

Mere za celu Crnu Goru:

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 7 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

Okupljanje osoba ograničava se na cijeloj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. (Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja.)

Zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika koji nose pojedini skupovi produžena je do 6. avgusta primjena sljedećih mjera donijetih 30. juna:

– Zabrana rada disko klubova, barova i noćnih klubova, barova, i

– Zabrana organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava

Produžena je do 30. jula primjena mjera donijetih 7. jula kojom se:

– Zabranjuje održavanje zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući i plažne barove (koncerti, nastupi uživo muzičara i bendova, live nastupi DJ izvođača i sl.).

– Prekida rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.

#Crna Gora

#koronavirus