AKTUELNO

Neverovatno je da jedna evropska država u 21. veku proslavlja dan kada je izvršen jedan od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata, izjavio je danas član Glavnog odbora SNS Aleksandar Marković.

On je u saopštenju naveo da Hrvatska proslavlja dan kada je zločinackom akcijom "Oluja" izvršila etničko čisćenje Srba iz Hrvatske, proteravši najveći deo srpskog naroda koji je vekovima živeo na ovim prostorima.

Podseća da je u ovom zločinačkom poduhvatu ubijeno ili nestalo više hiljada Srba dok je proterano vise stotina hiljada Srba, čija imovina je potom uništena ili opljačkana.

- Još neverovatnije je da postoji volja i spremnost nekog Srbina da prisustvuje proslavi koja se u Hrvatskoj organizuje povodom godišnjice Oluje a koju Hrvati tako cinično nazivaju ''Dan pobede''. Teško je razumeti u čemu se sastoji ta "pobeda" - naveo je Marković.

Proterati stotine hiljada svojih građana, samo zato što se imenom, prezimenom i verskom pripadnošću razlikuju, likvidirati hiljade ljudi od čega najveći broj civila, staraca, žena i dece, zapaliti im kuće, opljačkati imovinu, sprečavati povratak u državu i to sve nazvati pobedom - zaista je nezabeležen cinizam, kazao je funkcioner SNS.

Utoliko je teže, kaže, razumeti odluku da neko ko predstavlja srpski narod u Hrvatskoj uopšte razmišlja o odlasku na tu monstruoznu proslavu a kamoli da zaista i ode.

- Odlazak na takav događaj predstavlja vrhunac mazohizma, legitimizaciju egzodusa Srba, otvoreno vređanje srpskih žrtava i šamar u lice svakom ko je u Oluji izgubio nekoga. Ako imamo u vidu da do danas gotovo niko nije odgovarao za ovaj zločinački poduhvat, ispravno je reći da je ''Oluja'' zločin koji još traje - rekao je Marković.

#Aleksandar Marković