AKTUELNO

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid19 saopštavaju najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Srbji i potomo će odgovarati na pitanja novinara.

Doktor Zoran Gojković istakao je da je od poslednjeg izveštaja testirano 9.922 osobe, od kojih je 276 pozitivno.

Foto: TV Pink Printscreen

"Na respiratorima je ukupno 118 pacijenata. Testirano je do danas 733.059 osoba. U poslednja 24 sata preminulo je 5 pacijenata i time je upupan broj preminulih 626 osoba, rekao je dr Gojković.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je istakla da su danas imali sastanak za pravljenje najoptimalnijeg modeta za pohađanje školske nastave za decu osnovnih i srednjih škola.

Foto: TV Pink Printscreen

"Uzimamo rezultate svih istraživanja do sada kada je u pitanju ova infekija, kao i rezultate svih iskustava svih zemalja u toku prethodne školske godine. Imamo jasne smernice i rukovođeni smo principima medicine zasnovanih na dokazima", rekla je dr Kisić.

Kako kaže,sledeće nedelje znaćemo kako će da izgleda školska godina.

Foto: TV Pink Printscreen

Stevanović je rekao da se na Infektivnoj klinici nalazi 61 pacijent na bolničkom lečenju

"Što se tiče demografskih karakteristika pacijenata, u julskom delu bile su osobe srednjeg i mlađeg doba, a sada su uglavnom starije životne dobi, ali je broj tih pacijenata manji"; rekao je dr Stevanović dodavši da je klinička slika slična.

Dr Gojković je rekao da sliku sa Infektvine klinike u Beogradu preslikati na sliku na KC Vojvodine.

Foto: TV Pink Printscreen

"Trenutno se tamo leči 240 pacijenata, i to je jedan deo koji nije otpušten. Što se tiče broja pacijenata i dalje su Beograd i Novi Sad dva grada sa najvećim brojem i aktivno i novootkrivenih", rekao je dr Gojković dodajući da se povećava broj i u Leskovcu u Kruševcu.

Komentarišući ukrštanje korone i virusa gripa, dr Kisić je rekla da je sudar dve respiratorne infekcije vrlo izvesna i to u zimskom periodu.

"Vidimo da infekcija korone ne jenjava ni za vreme letnjih meseci, ali ako gledamo prethodne godine, grip očekujemo od kraja oktobra pa sve do marta", rekla je dr Kisić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da smo najveće brojeve obolelih od gripa imalu u februaru.

"Najveći pikovi obolevanja od grupa su od decembra do februara, tako da je jako bitno da znamo, jeste da opšte mere prevencije koje primenjujemo sada, su isto mere prevencije i za virus gripa. S tim da kada je grip u pitanju, postoji i vakcinacija koja nam značajno pomaže u borbi sa ovim virusom", rekla je dr Kisić.

Dr Kisić je rekla da je istraživanje kontakata jedna od osnovnim protivepidemijskih mera kada je u pitanju bilo koja zarazna bolest.

"Postoji veliki broj asimptomatskih nosilaca, pa tako svi treba da se ponašamo kao potencijalni prenosioci bolesti. Svi tako treba da se ponašamo", rekla je dr Kisić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je dodala da se istraživanje prvo fokusira na porodične kontakte, gde se sprovode odgovarajuće mere.

"Takođe, svaki kontakt se razmatra, pre svega da li je bio rizičan ili ne. Ukoliko jeste, u skladu sa tim se i donose odluke, gde je krajnja instanca rešenje sanitarne inspekcije i stavljanje u kućnu izolaciju", rekla je dr Kisić i dodala da je ipak najbolje da se svi ponašamo kao da smo potencijalni prenosioci.

Dr Gojković je, komentarišući vakcinaciju, rekao da o tome mora mnogo da se govori i priča, ali i nešto na čemu će se insistirati u narednom periodu.

"Vakcinacija će omogućiti da se deo problema koji imamo smanji i stavi pod kontrolu. U sledećem vremenskom periodu, biće na stotine različitih tumačenja i razmišljanja, i nama jedino preostaje da slušamo struku i ono što ljudi koji se razumeju u to i koji stoje iza svega toga znanjem i titulama", rekao je dr GOjković.

#koronavirus