AKTUELNO

Srbija je vojno neutralna zemlja i zahvalna je na stavu Italije koja tu našu poziciju neutralnosti razume i prihvata, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom susreta sa svojom italijanskom koleginicom Elizatebom Trentom.

On je ministarki Trenti zahvalio na ulozi italijanskih vojnika u misiji KFOR i na njihovom ponašanju u najtežim trenucima za srpski narod na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Da nije bilo hrabrosti italijanskih vojnika tokom martovskog pogroma 2004. godine, mi danas ne bismo imali neka od najsvetijih mesta u našoj pravoslavnoj crkvi. Zato sam veoma ohrabren što ste mi rekli da se italijanski kontingent u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji neće umanjivati i da će Italija nastaviti da daje komandante KFOR-a - istakao je ministar Vulin.

On je dodao da predsednik Aleksandar Vučić, koji vodi pregovore sa predstavnicima Prištine, vodi hrabru i doslednu politiku.

- To je politika traženja kompromisa, politika koja hoće da razume da na prostoru čitavog Balkana moraju vladati mir i stabilnost. Upravo zbog toga Srbija ne može da prihvati formiranje 'vojske Kosova', jer smatra da formiranje bilo kakvih paravojnih snaga na prostoru Kosova i Metohije zapravo stvara nestabilnost, nemir, izazivaju opasnost, ne samo za Srbiju već za čitav region. Rezolucija 1244 jasno kaže da je jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije KFOR i još jednom bih zahvalio Italiji na njenom učešću i doprinosu u okviru KFOR-a - istakao je Vulin.

On je rekao da je ponosan na zajedničko učešće sa predstavnicima italijanske vojske u misiji UN u Libanu i veoma zadovoljan što smo zajedno u stanju da drugim narodima obezbedimo mir.

- Radujem se nastavku naše saradnje - poručio je ministar Vulin i dodao da se nada i da će vojno-ekonomska saradnja Srbije i Italije biti bolja nego do sada i da će italijanska strana uvideti kako srpska vojna industrija ima mnogo toga da ponudi.

On je izrazio zadovoljstvo time što je jedna od prvih poseta u mandatu italijanske ministarke odbrane upravo poseta Beogradu.

- Veoma je važno da Srbija i Italija nastave sa tako dobrim odnosima kada je u pitanju saradnja ministarstva odbrane - dodao je Vulin. Ministarka Trenta zahvalila je ministru Vulinu i vlastima u Srbiji na tome što cene ulogu Italije u Srbiji i na Balkanu.

- Moja poseta Srbiji je prva poseta jednog ministra iz nove italijanske vlade. Na sastancima koje sam danas imala sa predsednikom Vučićem i ministrom Vulinom istakla sam svesrdnu podršku Italije evropskom putu Srbije, a takođe i procesu važnih reformi koje se sprovode u okviru pristupnih pregovora. Takođe sam izrazila i našu podršku naporima predsednika Vučića da se dođe do kompromisnog rešenja sa Prištinom. Mi smo svesni da se dijalog, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije, vodi o složenim temama. Smatramo da obe strane treba da iskoriste sve svoje pregovaračke kapacitete i potencijale kako bi se definisao sporazum i dogovor bio postignut i kako bi se došlo do normalizacije odnosa - istakla je ministarka Trenta.

Kako je istakla, današnji razgovori sa ministrom Vulinom bili su o temama od zajedničkog interesa.

- To je spektar tema - od jačanja bilateralne saradnje, do zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama. Takođe smo razgovarali i o mogućnostima koje postoje, u smislu intenziviranja saradnje u oblasti odbrambene industrije - zaključila je ministarka odbrane Italije.

#Aleksandar Vulin

#Kosovo i Metohija

'