AKTUELNO

Kad vam muva sleti na hranu vrlo verovatno će te je oterati rukom i nastaviti s jelom, ali treba li brinuti oko bakterija?

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muva može preneti tvrdi Thomas J. Daniels, naučnik i direktor ekološke laboratorija na Univerzitetu Fordham u New Yorku.  Kako prenosi The Healthy, kada muva pokupi bakterije, može ih preneti svuda oko sebe. Jedno od mesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

"Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koja se stigne preneti u tom kratkom vremenu mala", tvrdi Daniels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada muva povraća. Da, zvuči grozno. Kada vam dođe na hranu ona je ne pokušava pojesti, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla pojesti u oblikuu tekućine. Ovo čak nije najgori deo.

Telesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muvi, nego po njenom telu, što znači da je veća šansa da se zarazite.  Uz ove savete rešite se napornih insekata: Neke od bolesti koje muve mogu preneti su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalist za infektivne bolesti Brent W. Laartz. Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) - uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku.  

Ne morate odmah paničiti i bacati hranu na koju je sletela muva. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Laartz, i savetuje da održavate kuhinju čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muva na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negde napolju i svako malo na hranu sleti neka nova.

#muve

#zaraze

'