AKTUELNO

Na današnji dan umrla je američka glumica irskog porekla Morin O Saliven

1501 - Portugalski pomorac Pedro Kabral (Cabral) vratio se sa putovanja na kojem je zaposeo područje današnjeg Brazila i nazvao ga Ilha da Vera Kruz. Prva naselja na tom području Portugalci su osnovali 1521. godine.

1611 - Engleski istraživač Henri Hadson (Henry Hudson), poznat po pokušajima da otkrije morski put iz Evrope u Aziju preko Arktika, nestao je u Hadsonovom zalivu gde ga je ostavila pobunjena posada broda "Diskaveri". Tokom istraživanja Severnog ledenog okeana otkrio je more i moreuz koji su po njemu dobili nazive.

1998 - Umrla je američka glumica irskog porekla Morin O Saliven (Maureen O' Sullivan) koja se proslavila kao partnerka Džonija Vajsmilera (Johnny Weissmuller) ulogom Džejn u filmovima o Tarzanu.

2001 - Vlada SR Jugoslavije usvojila je Uredbu o saradnji sa Medjunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

2005 - U Srbiji je uhapšen Marokanac Abdelmadžid Bušar i izručen Španiji, u kojoj je osumnjičen za terorističke napade u Madridu 11. marta 2004. kada je poginulo preko 190 osoba.

2012 - Predsednik Paragvaja Fernando Lugo je odlukom parlamenta smenjen, a njegov impičment je izveo na ulice veliki broj pristalica koje je policija rasterala vodenim topovima. Lugoa je zamenio potpredsednik države Frederiko Franko iz Autentične radikalne liberalne partije.

2016 - Aviokompanija "Er Srbija" uspostavila je direktne letove izmedju Beograda i Njujorka. Direktan let za SAD koji je obavljao Jugoslovenski aerotransport (JAT) prekinut je 1992. godine.

2019 - Na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula pobedio je kandidat turske opozicije Ekrem Imamoglu, nakon poništenja rezultata prvih izbora održanih krajem marta.

#Vremeplov