AKTUELNO

Evropska unija će uložiti više novca u lansiranje raketa, satelitsku komunikaciju i istraživanje svemira kako bi očuvala svoje uspehe u svemiru i bila u korak s američkim i kineskim ambicijama, izjavio je danas komesar EU zadužen za svemirska istraživanja Tieri Breton.

Tokom proteklih decenija, Evropa je nastojala da izgradi nezavisan pristup svemirskim i ruskim pionirima kako bi pomogla svojoj industriji, uspehom kao što su rakete Ariane ili satelit Galileo, rival GPS-a.

Ali, nedavno pojavljivanje američkog konkurenta Sepjsiks-a i njegovih raketa za višekratnu upotrebu, kao i brzi napredak Kine, uključujući i prvo sletanje na tamnu stranu Meseca prošle godine, daje novi impuls evropskim ambicijama, piše Rojters.

Foto: Pixabay.com

- Svemir je jedna od jakih tačaka Evrope i mi dajemo sebi sredstva za ubrzavanje - rekao je evropski komesari Breton, pod čijom se nadležnošću nalazi i svemirski sektor.

EU će po prvi put potpisati ugovor na milijardu evra sa Arianspejsom, a Breton se nada da će u sledećem budžetu za svemirska istraživanja biti odvojeno 16 milijardi.

#Istraživanje

#Svemir

#evropska unija