AKTUELNO

Na današnji dan preminula je Borka Pavićević, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju.

1470 - Rodjen je Šarl VIII (Charles), kralj Francuske (1483-98), koji je ženidbom sa Anom od Bretanje dobio u miraz Bretanju, poslednju neujedinjenu francusku oblast.

1876 - Srbija i Crna Gora, u savezništvu s Rusijom, objavile su rat Turskoj.

1908 - Nad istočnim Sibirom se dogodila do danas nerazjašnjena eksplozija, verovatno meteora ili drugog nebeskog tela, od koje se osetilo podrhtavanje tla sve do centralne Evrope.

2001 - Grupa huligana i političkih ekstremista pretukla je na Trgu Republike u Beogradu nekoliko homoseksualaca i lezbijki i time sprečila održavanje prve "Gej parade" u Srbiji.

2001 - Belgijski premijer Gaj Verhofštad posetio je Kongo. To je bila prva poseta nekog belgijskog zvaničnika toj afričkoj zemlji, nakon Hladnog rata i 20 godišnjeg prekida odnosa.

2001 - Umro je Čet Atkins, legendarni kantri gitarista i predvodnik "Nešvilskog zvuka", akustične muzike s prizvukom popa.

2005 - Američki predsednik Džordž Buš (George W. Bush) potpisao je ukaz o dodeljivanju trgovinskih preferencijala Srbiji i Crnoj Gori, čime je ukinut i poslednji deo paketa sankcija uvedenih SR Jugoslaviji 1992. godine.

2009 - Preminula je Pina Bauš (Bausch) poznata nemačka koreografkinja i plesačica, učenica nemačkog koreografa i osnivača ekspresionističkog stila Kurta Josa, koga je 1969. godine nasledila na mestu umetničkog direktora "Plesnog teatra". Šira publika Pinu Bauš je upoznala u filmu Pedra Almodovara "Pričaj sa njom".

2019 - Preminula je Borka Pavićević, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju. Pavićević je bila umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, učesnica Civilnog pokreta otpora i članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca od njegovog osnivanja. Od početka rata 1991. učestvovala je u antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima i zalagala se za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

2019 - Preminuo je Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore (1990-1998) i predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije (1998-2000).

#Vremeplov